Forrasztás fittingek nélkül

Forrasztás fittingek nélkül

A fittinggel történő forrasztás mellett két olyan eset van, amelynek során fitting nélkül lehet forrasztani:
Kézi gyártású tokos kötéseknél

Elágazások kézi készítésénél (T-elágazás, ferde elágazás)

Kézi gyártású kötéseknél az egyik csővéget speciális szerszámmal feltágítják, és így egy tokot állítanak elő. Az így elkészített tokos kötés lágy-és keményforrasztható.

Kézzel készített elágazásoknál az alapvezeték csövön először egy lyukat fúrnak, majd egy speciális szerszámmal, vagy segédszerszámmal ezen a lyukon „nyakat” húznak. Ebbe a nyakba forrasztják be az elágazó csövet (csak keményforrasztás megengedett). Az elágazó cső átmérője kézi gyártású elágazásnál mindig kisebb kell legyen, mint az alapvezeték átmérője.

A fittinggel történő forrasztásos kötéshez hasonlóan a tokos kötésre és a manuális elágazásokra is érvényesek az alábbiak:
Az ivóvízszerelésnél keményforrasztás csak 28 mm-nél nagyobb csőátmérőnél megengedett (lásd. 3.3 fejezetet). Ez érvényes a kézzel készített elágazásoknál is, mégpedig úgy, hogy a legkisebb előforduló elágazó csőátmérő is nagyobb kell, hogy legyen 28 mm-nél. 
110 oC fölött üzemelő szolár -és fűtőberendezéseknél lágyforrasztás nem alkalmazható (lásd. 3.3 fejezetet). 

Mindkét művelet pontos kivitelezést igényel, mindenekelőtt azért, hogy olyan forrasztási rés álljon elő, amely kapilláris hatást kelt, és ezzel a kapilláris forrasztást lehetővé teszi

Vissza